Terasz szigetelés

Terasz szigetelés rendszermegoldásokat ajánlunk az alábbiakban az egyes terasz típusoknak megfelelően. Ettől eltérő alkalmazások esetében hívjon, hogy a legmegfelelöbb rendszert állíthassuk össze. Új teraszok készítésénél, felújításoknál természetesen a kívánt hőszigetelést is beépítjük.

Régi terasz bontás nélküli vízszigetelése

Rendszer 1 - jó állapotu burkolat

Ha a terasz burkolat és fuga jó állapotban van, de mégis beázik, akkor az ORA Antirain színtelen felületi vékonyréteg vízszigetelést alkalmazzuk 2 rétegben. Az ORA Antirain beszivárog a kapillárisokba, fugába, a csempék hajszálrepedéseibe és megkötés után kialakul a vízszigetelés. A csempe színét nem változtatja meg, csak egy kicsit élénkebb lesz, a felület csúszását nem növeli.

Megjegyzés: a laza, felválló fuga részeket ki kell szedni és ujra fugázni, a laza, mozgó csempéket ujra kell ragasztani a vízszigetelés elött!

 

Rendszer 2 - Járható vízszigetelés meglévő burkolatra

 • Vízszigetelés: Watstop  vízszigetelés 2 rétegben, 1 kg/m2 kiadóssággal.
 • Hajlaterősítés Acriflex PRO-ba ágyazott poliészter erősítőszalaggal.
 • Kopásálló, járható bevonat: Floorgum Paint járható, terhelhető bevonat 2 rétegben csúszásgátló mikro szemcsékkel.

Az alábbi képsorozatok egy járólapos terasz bontás nélküli szigetelésének lépéseit mutatják.

 • Kiindulási állapot, felváló csempék, hiányos fugák, felpattogzott járólapok.
 • A laza csempék újraragasztása után a teljes felületet megtisztítjuk, a hiányos fugákat, valamint a felpattogzott járólapokat Watstop epoxi anyaggal gletteljük ki. Ezután az egész felületre 2 réteg Watstop anyagot hordunk fel hengerrel.
 • A sarkoknál hajlaterősítő szalagot használunk. Ez lehet EPDM-butyl öntapadós szalag, vagy szigetelésbe ágyazott poliészter erősítőszalag. Ennél a projektnél poliészter erősítő szalagot ágyaztunk Acriflex PRO rugalmas szigetelésbe.
 • Végül az egész felületre 2 réteg Floorgum Paint anyagot hordunk fel hengerrel 2 rétegben. A Floorgum Paint egy UV álló, nagy kopásállóságu réteget képez, így felesleges a teraszt járólapokkal újraburkolni. Amennyiben mégis az ujraburkolást választják, akkor a Watstop rétegre közvetlenül lehet ragasztani a járólapokat, így a Floorgum Paint nem kell.

Rendszer 3 - Járható vízszigetelés meglévő burkolatra

Az alábbi képsorozatok egy járólapos terasz bontás nélküli szigetelésének lépéseit mutatják. A

 • Vízszigetelés: Lava20 vízszigetelés 2 rétegben, összesen 2 kg/m2 kiadóssággal.
 • Hajlaterősítés Poliészter erősítőszalaggal.

Az alábbi képsorozatok egy járólapos terasz bontás nélküli szigetelésének lépéseit mutatják.

Új terasz vízszigetelés

Rendszer 1 - Új építésű ház, lakótér fölötti terasz, teljes rétegrend hőszigeteléssel, hagyományos technológiával

Amennyiben új építésű házról van szó, akkor a teljes rétegrendet fel kell építeni. Érdemes egyszer tökéletesen megcsinálni, mint utólag idegeskedni. Számtalan példát látunk a mai napig a spórolásra, aminek rendszerint igen költséges utómunka vagy bontás a vége.

A födémre a bitumenes szigetelést általában megcsinálják (rendszerint oxidbitumenes lemezt használva, ami egy nagyon gyenge minőség), de sokaknak ez a vízszigetelés, pedig ez csak egy párazáró réteg. Nincs is kifolyása a csapadéknak, tehát nem is láthatja el a vízszigetelés funkcióját.

A vízszigetelés a hőszigetelésre rakott bitumenes lemez 2 rétegben, vagy PVC vízszigetelés egy rétegben. Itt kell, hogy legyen egy cseppentő bádoglemez, ami a csapadékot kivezeti. PVC esetében ez egy PVC fóliával kasírozott bádoglemez, amire a PVC szigetelést hegesztjük. (Ha padlóösszefolyót kell beépíteni, vagy oldalsó kiköpőt, akkor természetesen ott vezetjük ki a csapadékvizet).

A legfelső vízszigetelést a csempe burkolat alá, az aljzatbetonra rakjuk. Ez ugyan nem kötelező, de nagyon hasznos. Egyrészt extra védelmet nyújt, ha esetleg a PVC vagy bitumenes lemez megsérül, de leginkább az a feladata, hogy az aljzatbetont védje. A téli +- 0 fok körüli hőmérséklet jelenti a legnagyobb igénybevételt a teraszra. Ilyenkor -kent vízszigetelés hiján- a betonba beszivárgó víz megfagyva, majd olvadva és ismét megfagyva 2-3 év alatt tönkreteszi a betont és a burkolat is kopogós lesz, felválik. Itt fontos a csempe alatti cseppentő lemez és a kent szigetelés szakszerű kivitelezése. Akkor most két cseppentő lemez van?? Igen, bár a felső lemezt úgy is le lehet hajtani, hogy a fóliabádog ne látszódjon...

A rétegrend felülről lefelé tehát a következő:

 • ragasztott kerámiaburkolat
 • Acriflex Fybro kent vízszigetelés 2 rétegben az aljzatbeton védelmére
 • Aljzatbeton
 • dörken lemez elválasztóréteg, vagy geofilc
 • PVC vízszigetelés, fóliabádog cseppentőlemezzel kivezetett csapadékvíz, vagy padlóösszefolyó
 • Geofilc elválasztóréteg
 • EPS/PUR hőszigetelés lejtésképzéssel
 • Párazárás: Vapostop alapozó 1 rétegben a födémre, vagy PE fólia, vagy bitumenes lemez pl. Bauder Ekv4t

Bővebb információ a hagyományos bitumenes lemez és PVC szigetelésről, kivitelezéssel kapcsolatban: tetoszigeteles24.hu


Rendszer 2 - NEM lakótér fölötti terasz

Ilyenkor kent szigeteléssel is meg lehet oldani a teljes vízszigetelést. Ha a beton hordozóréteg talajszinten van, akkor a terasz szigetelés nem csupán vízszigetelést, hanem felszálló pára elleni védelemet is igényel.
A Watstop 3 komponensű epoxi-mikrocement anyag párazáró és vízszigetelő egyben! Szinte mindig ezt az anyagot használjuk a terasz szigetelés alsó rétegénél.

 • Párazárás: Watstop 1kg/m2 kiadóssággal
 • Vízszigetelés: Acriflex Fybro 2 rétegben.
 • flexibilis csemperagasztó + burkolat. Csempeburkolat helyett kopásálló, UV álló bevonatot is használhatunk 2 rétegben:  Floorgum Paint

A sarkokban mindig használjunk hajlaterősítő szalagot. A cseppentőlemeznél szintén fontos, hogy a vízszigeteléshez megfelelőképpen rögzítve legyen a bádoglemez.
Ezt öntapadós epdm-butil erősítőszalaggal, vagy szigetelésbe ágyazott poliészter szalaggal oldjuk meg.