Pince szigetelés, nedves, salétromos falak, vízszigetelése

Az elöregedett pince szigetelés, lábazati szigetelés mellett a talajvíz emelkedése, a terület beépítettsége is szerepet játszhat abban, hogy a pince szigetelés vagy lábazati szigetelés felújításra szorul.

A nedves pince, salétromos falak, a föld felöl érkező páradiffúzió, a pangó víz, vagy sérült vízszigetelés eredménye. Leginkább a földszint alatti pince helyiségek vannak kitéve víznyomásnak. Célszerű a nedvesség "támadási" felületét lezárni pozitív oldalról, de ha ez nem lehetséges, vagy nagyon költséges, pl. pince helyiségeknél, akkor belső, "negatív" oldali vízszigetelést kell alkalmazni. A Diasen innovatív termékei között a Vapostop és Watstop használható ilyen esetekben. Szerencsére a kémia és a modern anyagtudomány már olyan termékek kifejlesztéséhez járult hozzá, mint pl. a WATSTOP.

A Vapostop párazáró anyag, míg a Watstop párazáró és vízszigetelő réteg egyben. Mivel a Watstop nedves felületre nem hordható fel, ezért használjuk a Vapostop alapozót, ami a párát nem engedi keresztülhatolni a falon. Ezután hordható fel a Watstop 3 komponensű epoxi-cement szigetelőanyag 2 rétegben. A felszálló pára ellen akarunk védekezni, akkor 1 kg/m2 kiadóssággal kell a Watstop anyagot felhordani 2 rétegben. Ha a helyiség vizesedik, akkot teljes negatív oldali vízzárást kell alkalmazni. Ilyenkor a Watstop anyagot 2kg/m2 kiadóssággal kell felhordani, 2-3 rétegben összesen. Ez a réteg garantálja a további páradiffúzió megszünését, illetve a vízzárást 9.5 ATM negatív oldali víznyomásig!

Fedőrétegként lélegző gipszes vakolatot "szárító vakolat" kell felhordani, ami a helyiség páraháztartását szabályozza.

  • Párazárás: Vapostop 1 rétegben
  • Vízszigetelés: Watstop 2 kg/m2 kiadóssággal 2 rétegben
  • Fedőréteg: Szárító vakolat 1,5 cm vastagságban.

 

Kivitelezési útmutató: video